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State of Wisconsin\ DEPARTMENT OF NATURAL RESOURCES 

March 17. 1999 

Tommy o. Thompson, Governor 
George E. Meyer, Secretary 
Glorla L Mccutcheon, Regional Director 

Ms. Jennifer Drury Buzecky 
Whyte Birschboeck Dudek 
111 E. Wisconsin Ave., Suite 2100 
Milwaukee, WI 53202-4894 

Subject: Waste Determination 
Praefke Brake & Supply Company, Inc. 
FID #:267004430, HW/NOTlF 

Dear Ms. Drury Buzecky: 

Southeast Region Annsx 
4041 North Richard~ Street 

PO Box 12436 
MIiwaukee, Wisconsin 53212-0436 

Telephone 414-229-0S00 
F/4X. 414--229-0810 

Thank you for the additional information in your March 11, 1999 letter about pentachlorophenol 
(''PCP") contamination at the Former EIS Brake Parks Property located at 133 Oak Street, West 
Bend, Wisconsin. I reviewed it and your February S, 1999 letter to Sandy Miller. 

In gener~ the regulatory status of contaminated remediation wastes is a site-specific 
determination, based on the waste determination that is to be made by the generator of the 
remediation 'W'llStes. Of course, it may be possible to remediate many contaminated sites without 
generating significant amounts of contaminated soils or groundwater, but where $eCavation or 
extraction are used to clean up .the site, the generator must apply knowledge to determine whether 
these solid wastes are hazardous wastes. 

As you know, this requires a thorough, good faith inquiry into the nature and origin of the 
contamination. For example, in the case of a dry. cleaning site which has tetrachloroethylene 
('<perc'J contamination, if the generator of remediation wastes cannot reasonably conclude that 
the source of perc-contarnination was a release of unused perc or a release of F002, then it would 
be reasonable to manage the remediation wastes as hazardous wastes only to the extent that they 
met one or more of the characteristics of hazardous waste ( e.g., TCLP). 

With respect to PCP wastes, however, the process is more clear. By way of background, when 
we adopted our F027 definition (effective April l, 1988), the Natural Resources Board was 
concerned about dioxins in PCP; the widespread use of PCP in Wisconsin; and a loophole in the 
Federal definition of F027 that omits discarded used formulations. For these reasons, we 
broadened the federal language to add discarded use,d PCP formulations to our definition. (Prior 
to this rule change., all PCP wastes were regulated by the Department as U242 listed hazardous 
wastes.) 

Quality Natural Resources Management 
Through Excellent Customer SeNice 



. 09/l .. 519'9 11: 56 FA! 414 223 ~0-~Q __ _ 
,,,,. : 

With respect to the issue of actively managing PCP-contaminated soils as a solid waste or. as a 
special waste, it is clear that Wisconsin's hazardous waste regulations require that the soil be 
handled as an F027 listed hazardous waste in Wisconsin. Section NR 605.09(2)(a), Table ll, Wis. 
Adm. Code, defines an F027 hazardous waste number as a discarded, used or unused fonnulation 
containing pentachlorophenol. The pentachlorophenol contaminated soil, under the mixture rule 
found in s. NR 605.04(2)(b), Wis. Adm. Code, remains a hazardous waste. It makes no 
difference how PCP was discarded, used or unused at a facility because PCP is not naturally 
occurring in the environment and because our State's definition encompasses all formulations of 

· PCP. 

I appreciate the importance of this issue to you and your clieru and please be assured that it is our 
intent to accommodate the concerns of our customers in a manner that is consistent with 
applicable law. While I do not advocate mis-management of hazardous wastes, I believe it is 
important to explain that the Wisconsin definition of an F027 hazardous waste is more stringent 
than the federal definition in 40 CFR 261.31. The USEPA definition of F027 only includes 
unused formulations ofpentachlorophenol. What this all boils down to is that PCP-contaminated 
soils from the Former EIS Brake Pans Property are considered a hazardous waste in Wisconsin. 
Therefore, the PCP-contaminated soils which are excavated from the site would have to be 
shipped as a hazardous waste with a Wisconsin licensed hazardous waste transporter by means of 
a Wisconsin hazardous waste manifest. If the receiving State's definition of an F027 hazardous 
waste is equivalent to the federal definition (such as Minnesota), then the soils would not be a 
hazardous waste (assuming they are not an D037 characteristic hazardous waste also) in fhe 
-receivingState and the sous could be disposed of as a solid waste. without the signing of the 
hazardous waste m:mifest. If you choose to follow this course of action, the :final step would be 
submission of an exception report following the requirements found ins. NR 61S.11(2)(b), Wis. 
Adm. Code. 

Recent guidance was placed into effect for handling hazardous waste remediation issues (.May 20, 
1997 which· was signed by Paul Didier and Mark Giesfeldt). In discussing general hazardous 
waste requirements applicable to all cleanups, the guidance reaffirms the Department's current 
policy that if the contaminant is a listed hazardous waste that was either accidentally or 
intentionally discharged, then any excavated soil or extracted groundwater that is contaminated 
must be managed as a haz.ardous waste due to the .. contained in" provisions of s. NR 
605.04(1)(b)4., Wis. Adm. Code. Under current rules and guidance, this principle continues to 
apply as long as the hazardous waste constituents are present above soil standards established 
under ch. NR 720, Wis. Adm. Cocle, or groundwater standards contained in ch. NR 140, Wis. 
Adm. Code. 

In summary, Wisconsin• s definition of F027 hazardous wastes is more stringent than the federal 
definition. Our definition aJso includes both unused and used formulations of pentachlorophenol 
and therefore, under the m.ixrure rule, PCP-contaminated soil from your site is considered a listed 
hazardous waste. Nonetheless, assuming that the PCP.contaminated soils are solely F027 and not 
also a characteristic hazardous waste, the soils would no longer be consider as hazardous waste if 
a receiving State's definition mirrored the federal definition, provided certain provisions of our 
rules are followed. 
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I believe that our position in this case is consistent with the Department's guidance and rules and 
"consistency' is a critical issue for the Depanment under its new reorganization. Finally, because 
the Prae:fke Brake remediation is being performed under the NR 700 series of remediation rules 
and pentachloropbenol has been released to the environment, it is reasonable to also consider 
potential contamination and remediation of dio:,cins in thls situation. Based on the material which 
was used in this review, it is not clear to me if the potential of dioxins being released to the 
environment had been investigated. Therefore, I encourage your client to work with the 
Department's Mike Zillmer in determining if an analysis for dioxin contamination is necessary for 
the site. 

I hope that this letter clarifies the regulatory status of PCP-contaminated remediation wastes 
which are actively managed. Please call me at ( 414)229-0849 if you have any questions. 

Sincerely, 

Scott I. Ferguson, Hydrogeologist 
Waste Management Program 
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xc: Frank Schultz - SER 
Mike Zillmer - SER 
Sandy Miller - SER 
Dave Kafura - NR 
Pete Flaherty - LSIS 
Laurie Parsons - NRT 
John Van Lieshout-Reinhart, Boemer 
SERFile 


